Att satsa i poker

Att kunna satsa på rätt sätt är oerhört viktigt i poker. Man kan förvisso nå kortsiktiga framgångar även genom att chansa när det gäller satsningar, men för att klara sig långsiktigt måste man klara av att gå med i händer enbart för att vinna dem, och dessutom måste man försöka pressa motståndarna, så att de i vissa fall gör sig av med händer som faktiskt är bättre än dina egna. Och det är just detta som ett smart satsande kan hjälpa dig med.

Vad behöver man då känna till om satsande i poker för att bli bättre på satsningar? Här kommer en kort guide:

För det första är det viktigt att känna till att satsningsreglerna i poker varierar beroende på vilket pokerspel det är du spelar. I vissa pokerspel finns inga begränsningar, medan det i andra spel finns klart uppsatta regler för satsningar.

No Limit Hold em är ett spel där inga begränsningar finns, Fixed Limit Hold em är ett spel där avgränsningarna är mycket tydligare, medan Pot Limit Hold em är en blandning av dessa två, eftersom man i Pot Limit Hold em begränsar beloppet av satsningarna till pottens värde, men inte annars, för att nämna några exempel på de olika speltyperna.

Om ett pokerspel är ett så kallat Fixed Limit spel kan man maximalt satsa en summa som motsvarar stora mörken, I No Limit spel kan du satsa hur mycket du vill (förutsatt att du har råd med denna satsning så klart) och i Pot Limit spel är max. satsningen pottens värde.

Vad bör påverka ditt satsande?

Din position, framför allt om du sitter i sen position och därmed har mycket information om dina medspelare.

Om du har en bra hand eller inte, då en bra satsning ökar dina chanser till att vinna potten.

Hur stor potten är. Att chansa hej vilt för en ganska liten pott är ibland inte värt risken, medan lite mer risktagande är önskvärt när det rör sig om större vinstpotter.

Hur lär man sig att satsa rätt?

Givetvis är det som med mycket annat så att övning ger färdighet, så det allra bästa knepet för att lära sig göra bättre satsningar är egentligen att spela, spela, spela, och prova sig fram med några olika alternativ.

För det andra finns det mängder med guider på nätet, men även i bokform, som man kan läsa för att lära sig mer om hur mer erfarna pokerspelare egentligen satsar. Även detta kan underlätta, givetvis.

Vidare kan man även lära sig en hel del om satsningar genom att iakta andra, mer erfarna pokerspelare, och se hur de gör. Detta kan man göra antingen genom att titta på olika pokerprogram eller att följa dem när de spelar turneringar på nätet.

Glöm inte!

Att spela med väldigt stora insatser känns för de flesta väldigt spännande i början, och många får därför för sig att det pga. detta skulle vara roligare att spela med höga insatser. Det är dock bara adrenalinruschen som orsakar detta, annars har insatsens storlek egentligen inget med hur roligt spelet blir att göra.