Olika sorters pokerspel

Om poker intresserar dig är den goda nyheten att du har massvis med flera olika pokerspel att välja mellan som pokerspelare. Det finns nämligen massvis med olika varianter av pokerspel, men även flera så kallade undervarianter. Valmöjligheterna är därför stora, vilket gör att de flesta hittar ett pokerspel som känns helt rätt för dem.

För det första finns det en del pokerspel som spelas med gemensamma kort, samt individuella kort. Sådana spel är bland annat:

Texas hold ‘em – som är världens mest populära pokerspel, och där varje spelare får 2 individuella kort, samt det finns 5 gemensamma kort, ur vilka spelarna kombinerar ihop en pokerhand med 5 kort.

Omaha hold ‘em – där varje spelare får 4 individuella kort, och 5 gemensamma kort läggs upp på spelbordet.

Blind Mans Bluff – där man inte ser sina egna kort, däremot alla andras. I detta spel får alla spelare 2 individuella kort, och även 5 gemensamma kort delas ut.

Crazy Pineapple – som är en ganska kul blandning av Texas hold ‘em och Omaha hold ‘em. I detta spel får alla spelare 3 individuella kort, men de måste göra sig av med ett av dem så småningom. Dessutom delas 5 gemensamma kort ut på bordet.

Irish hold ‘em – som också är en blandning mellan Texas hold ‘em och Omaha hold ‘em, och liknar Crazy Pineapple väldigt mycket, men har vissa små skillnader.

Sedan finns det även pokerspel där man spelar med mörka kort, dvs. så kallade mörkpokervarianter. Dessa spel kallas mörkpoker på svenska, och Draw poker på engelska.

Sist men inte minst finns det även en rad så kallade stötpokerspel. Dessa spelas efter ett mer förutbestämt mönster än de övriga pokerspelen, men i regel får man över i stötpokerspel både öppna och mörka kort.

Några populära stötpokerspel är bland annat:

  • 7 Card Stud
  • 5 Card Stud
  • Razz
  • Chicago
  • Stötpoker, heter Stud Poker på engelska

Utöver dessa vanliga och välkända pokerspel finns det även en hel del hybridvarianter av poker, där flera olika pokerspel blandats ihop med varandra på olika sätt.
Ett sådant hybridpokerspel är bland annat:
Caribbean Stud Poker – spelas mot banken, oberoende av andra spelare som spelar samtidigt, vilket skiljer Caribbean Stud Poker från andra pokerspel.

Hur lär man sig det pokerspel man vill lära sig spela?

För det första bör man alltid läsa reglerna för det spel som intresserar en. För de flesta populära pokerspel finns det gott om guider på nätet, där man kan lära sig grunderna i spelet i fråga, samt även reglerna man behöver känna till. Du som föredrar att läsa böcker, kan även skaffa en pokerbok om spelet i fråga.

För det andra bör man försöka bekanta sig med några av de strategier som används för detta pokerspel. För de flesta pokerspel finns det ett flertal olika pokerstrategier att välja mellan. En bra pokerstrategi ökar dina möjligheter till vinst, och är därför att föredra över att spela helt hur man vill.

För det tredje kan man faktiskt öva på att spela spelet helt gratis, på en pokersajt som har spelet i sitt sortiment, och erbjuder gratisspel. De gör de flesta spelsajter idag, och gratisspelen är ett utmärkt tillfälle att öva upp kunskaperna i lugn och ro, utan stress, innan man faktiskt satsar riktiga pengar på att spela.