Pokerstrategi

En pokerstrategi är ett effektivt hjälpmedel, för alla sorters pokerspelare, att spela smartare och vinna mer. Poker är ju till skillnad från många andra hasardspel inte bara ett turspel, utan även skicklighet spelar ju in. När man precis börjar spela poker kan det dock vara svårt att veta vad exakt man ska göra i olika situationer, samt vad man ska ta hänsyn till. Detta hjälper en effektiv pokerstrategi som förklarar t.ex. pottodds, handvärderingen och olika spelstilar till med.

Planlöst spelande av poker kan nämligen fungera en viss tid, men sällan i långa loppet. En pokerstrategi är därför ett måste för den som vill utveckla sitt spelande, och för den som inte bara nöjer sig med lite småvinster då och då.

Om du då bestämmer dig för att använda dig av en pokerstrategi för att bli en bättre pokerspelare, bör du även känna till att det finns många olika pokerstrategier som du kan välja mellan, och de har i regel alla olika fördelar och nackdelar. Det finns därför inte en ultimat pokerstrategi som passar alla, utan istället handlar det även om din egen personliga spelstil, vad du föredrar, samt hur väl du kan använda dig av strategin.

Det allra bästa är därför att välja en pokerstrategi som genast känns rätt när man läser om hur den fungerar, samt som passar med den egna personligheten och ditt eget temperament.

Vad ska en bra pokerstrategi kunna lära dig?

En vettig pokerstrategi bör ta upp saker som:

  • När du bör lägga dig
  • När du bör höja
  • När du bör syna osv.

Den förklarar också vilken betydelse din position har, samt vilka olika spelstilar du har att välja mellan i olika spel, samt hur du känner igen dessa spelstilar hos andra, och hur du då kan anpassa din egen spelstil till andras.

Vilka olika sorters pokerstrategier finns det?

Det finns pokerstrategier för alla pokervarianter. Flest strategier har dock utvecklats för Texas Hold’em och Omaha, eftersom de är de mest populära pokervarianterna idag. Det finns även strategier som lämpar sig bäst för nybörjare, om du inte använt en strategi tidigare. Dessa är då att föredra för nybörjare.

Tänk på!

Att alla pokerstrategier inte passar för alla tillfällen. En del pokerstrategier lämpar sig enbart för cash games, medan andra enbart funkar för turneringar, och vissa andra funkar för både och. Du bör därför alltid läsa på om strategin för att förstå när och hur du kan använda den. Förutsätt aldrig att en strategi funkar för allt, för så är oftast inte fallet!

Ingen pokerstrategi är vattentät, och funkar hela tiden. Även ren tur kan nämligen påverka spelets utgång, men i regel kan man säga att ju skickligare du blir, desto mindre viktigt blir turmomentet. Så bara för att en pokerstrategi inte fungerar för dig hela tiden, betyder det inte att den inte är bra. Istället kan det betyda att denna strategi kanske inte var den mest lämpliga för just detta tillfälle, samt att du helt enkelt inte är duktig nog för att använda just denna strategi än.

Andra sätt att förbättra det egna pokerspelet

Pokerstrategier är dock inte det enda sättet för en pokerspelare att förbättra sitt spel, vilket är mycket viktigt att komma ihåg, då man aldrig kan nå toppen enbart med hjälp av en strategi, då dessa strategier förstås är välkända även av andra. Istället bör den som verkligen tar sitt pokerspelande på allvar även använda sig av statistik, samt börja analysera sitt eget spel, för att hitta mönster, svagheter och styrkor. Tycker man att detta är svårt att göra på egen hand, finns det även särskilda program man kan skaffa för att få hjälp med det.

Även pokerböcker är en bra källa till ytterligare kunskap, både när det gäller pokerstrategier som annat.