Att bluffa i poker

Bluffen är något som de allra flesta förknippar väldigt mycket med poker som spel, och många tror att detta är en konst som är lätt att behärska, men faktum är att det inte alls är så. Istället är bluffning något som tar tid att lära sig, för att bluffarna du kör med ska funka.

Här kommer en kort ”bluff guide” som hjälper dig att bli bättre på att bluffa:

I poker är en av de viktigaste sakerna att man inte är allt för förutsägbar i sitt spelande, utan att man istället varierar sig väldigt mycket, så att det blir svårare för motståndarna att ”läsa” dig. Därför är både överdrivet bluffande samt att aldrig bluffa dåligt. Det första du måste lära dig är därför en bra balans mellan att bluffa och att inte göra det, en sk. bluff frekvens som fungerar. Hur man bluffar bör vara en del i sin pokerstrategi.

För det andra måste du alltid välja både rätt tillfälle och rätt motståndare när du bluffar. Bluffar funkar nämligen inte alltid, utan man måste välja sina bluff tillfällen med omsorg. De bästa spelarna att bluffa mot är relativt passiva och försiktiga spelare, som med stor sannolikhet kommer att lägga sig om de känner att någon har bättre kort än dem själva. Väldigt aggressiva spelare lämpar sig däremot sämre för bluffar.

Det är även bättre att bluffa i pokerspel när du har ett så litet antal motspelare som möjligt. Det är nämligen betydligt svårare att bluffa när man har ett stort antal motspelare emot sig.

Tänk även på att väldigt erfarna spelare är mer vana vid bluffar än nybörjare, så spelar du mot väldigt duktiga spelare, bör du bluffa enbart när du har ett riktigt bra tillfälle till detta.

Stöter du på spelare som verkar övervärdera sina egna kort väldigt mycket (ofta mycket oerfarna spelare) kan bluffar också vara en dålig ide.

Bluffa inte heller när det gäller en väldigt stor andel av din spelkassa, eftersom bluffar trots allt, oavsett hur duktig man är på att bluffa, är lite riskabla.

Tänk även på att bluffar inte bara handlar om att få dåliga händer att se bättre ut, utan även att spela bra händer så att de verkar sämre, sk. slow spelning.

Det finns inga generella riktlinjer för hur ofta man bör bluffa i t.ex. Texas hold em, så detta är något du endast kan lära dig i takt med att du får mer erfarenhet. Prova dig helt enkelt fram tills du hittat en bluffmetod och bluff frekvens som passar dig själv och verkar funka.

Det är dock i princip alltid bättre att bluffa tidigt i spel där det förekommer många satsningsrundor, då har nämligen bluffen störst effekt.

Vad är en semibluff

En semibluff skiljer sig lite från en vanlig bluff på så sätt att den spelas för en hand som spelaren just för tillfället inte tror är den allra bästa handen i spelet, men som spelaren samtidigt tror kan utvecklas till just detta. Även detta är en mycket effektiv spelmetod, förutsatt att den inte används för ofta eller felaktigt.