Pottodds

Riktigt duktiga pokerspelare har goda kunskaper kring pottodds, så att lära sig mer om detta är ett måste för den som vill bli väldigt duktig på poker.

Varför är då pottodds så viktiga?

Genom att räkna odds kan du avgöra om det beslut du är i stånd att fatta just då är lönsamt, eller om det inte är det. Detta innebär att man på ett statistiskt sätt kan jämföra den risk man tar med den eventuella vinst man kan vinna, vilket gör det betydligt lättare att undvika olönsamma beslut som spelare.

Hur räknas pottodds?

Detta gör man genom att jämföra storleken på satsningen som görs med storleken på vinstpotten. Användningen av pottodds i poker förutsätter alltså att man har koll på hur mycket det ligger i potten just nu, samt på vad det kostar att hänga med i spelet i fortsättningen, något som en rutinerad pokerspelare förstås bör ha koll på av andra anledningar också.

Vad gör man sedan med pottoddsen?

Pottoddsen jämförs efter att de är uträknade med kortoddsen, det vill säga oddsen för de kort du har.

På så vis vet man via pottoddsen och kortoddsen vad som är det mest lönsamma draget i varje läge, och hur stora eller små vinstchanser man har.

Hur kan man räkna ut pottodds snabbt?

Det finns en rad tekniska hjälpmedel, som olika dataprogram och ad ons, som man kan skaffa för detta. Vissa av programmen är bättre än andra, och vissa är kostnadsbelagda medan andra är gratis.

Några kända program för att räkna ut pottodds är bland annat:

Texas Calculatem – som är ett av de mest kända programmen för Texas Hold em. Även Calculatem Pro och Holdem genius är populära program för Texas Hold em spelare.

Andra alternativ till pottodds program

Det finns även särskilda tabeller på vissa pokerrelaterade hemsidor som man kan använda sig av som ett alternativ till pottoddsräknarprogram. De är dock i regel betydligt mindre tillförlitliga än programmen.

Viktigt att tänka på!

Pottodds är ett utmärkt hjälpmedel för pokerspelare, men de är givetvis inte helt vattentäta, eftersom man inte kan vara helt säker på vilka kort motståndarna har, samt på en rad andra faktorer som kan påverka spelets utgång. Du bör därför aldrig lita blint på dina pottodds, utan snarare se dem som hjälpmedel. Ibland kan det faktiskt vara mer rätt att bortse från pottoddsen, men detta är något som man lär sig ju mer erfaren man blir.

För en nybörjare kan det vara bra att använda pottodds som hjälp i ganska stor utsträckning.

Det är ganska lätt för erfarna spelare att se vem som använder sig av pottodds och vem som inte gör detta, vilket innebär att detta kan användas mot dig till viss del också. Detta händer inte jätteofta, men det är som sagt möjligt. Även erfarna spelare använder sig dock av pottodds regelbundet, för ju mer information man kan få när man ska fatta beslut inom poker, desto bättre, oavsett om man är nybörjare eller inte!