Turneringsspel

Poker turneringar lockar de flesta poker spelare emellanåt, eftersom de är ett utmärkt sätt att mäta sina pokerkunskaper på. Dock skiljer sig turneringspoker lite från vanliga poker spel, så som spelare bör man ibland ändra sin spelstil och sina strategier när man spelar i en turnering. Pokerturneringar spelas för de flesta olika pokervarianter och som spelare har man därför möjlighet att välja en turnering där den egna favoritvarianten spelas. I de flesta turneringarna spelas dock antingen Texas Hold em poker eller Omaha Poker.

Varför lockar turneringspoker så många?

Prispotterna i pokerturneringar, speciellt de lite större av dem, är ofta mycket imponerande och stora. Dessutom kan man genom att vinna en turnering ofta skapa sig ett namn i pokerbranschen som spelare, och det finns många exempel på hur någon genom att vinna en viss stor turnering fått stora sponsorer och andra lönsamma möjligheter inom pokern.

Pokerturnerningar är även ett utmärkt sätt för lite mer oerfarna spelare att lära sig knep av mer erfarna kollegor, eftersom man under en pokerturnering får ett utmärkt tillfälle att studera andra spelares taktik och beteende.

På Internet förekommer det tyvärr en del fusk på cash games hos vissa pokerrum. I turneringar är däremot denna typ av fusk i princip obefintligt, vilket är ytterligare en fördel.

Hur skiljer sig turneringspoker från vanlig poker?

För det första har alla spelare när en poker turnering börjar exakt lika många marker, för att turneringen ska vara så rättvis som möjligt. Sedan pågår turneringen tills en av spelarna har fått alla de andra spelarnas marker. Mörkarna i en poker turnering är inte heller statiska, utan istället ökar de allt eftersom turneringen pågår.

Vinnaren får i slutstriden inte hela vinstpotten, utan den delas istället mellan några av de spelare som placerat sig i topp. Exakt hur vinstpotten fördelar sig, beror dock även på turneringen i fråga. Dock får spelarna alltid reda på detta innan poker turneringen kör igång.

Kostnaderna för att delta är betydligt högre än för vanliga pokerspel, och en poker turnering är dessutom givetvis mer tidskrävande än ett vanligt cash game.
Fler duktiga poker spelare brukar delta i poker turneringar än i ett vanligt cash game.
Platserna vid de olika spelborden som deltar i turneringen lottas ut. I regel kan man därför inte välja sin plats själv.

Var hittar man pokerturneringar?

Poker turneringar pågår givetvis i princip hela tiden på något pokerrum på nätet, men de spelas även på statliga Casino Cosmopol med jämna mellanrum i Sverige. Om du vill delta i en dyrare poker turnering av något slag, är ett populärt sätt att få råd med detta att spela så kallade satellit-turneringar. Håll därför utkik efter detta om turneringspoker verkligen är något du vill satsa på!

Vilka olika typer av turneringar finns det?

I regel skiljer man mellan:
Multi table turneringar, där flera hundra eller t.o.m flera tusen spelare spelar samtidigt.
Sit and go turneringar, där det är färre antal spelare med. Sit and go turneringar är på grund av detta även betydligt mindre tidskrävande.